Yevgeni Prigojin

Yevgeni Prigojin

1 Haziran 1961 tarihinde, St. Petersburg'da doğdu. Babasını, henüz küçük yaşlarındayken kaybetti. Spor Akademisinde öğrenim gördü lakin profesyonel bir sporcu olarak başarı elde edemedi.

1980 yılında, henüz on sekiz yaşındayken arkadaşlarıyla birlikte bir akşam; karanlık sokakta tek başına yürüyen bir kadını gasp ettiler. Bu olayın sonucunda Prigojin ve arkadaşlarının daha önce de hırsızlık suçlarına karışmış oldukları ortaya çıktı; Projin ve arkadaşları, on üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bundan sonraki on yılını hapishanede geçirdi, 1990 yılında serbest bırakıldı ve memleketi Petersburg'a dönerek burada sosisli sandviç satmaya başladı. Bu işten iyi para kazandı ve kısa süre sonra bir süpermarket zincirinde hisse sahibi oldu. 1995 yılında ise iş ortaklarıyla birlikte bir restoran açtı. Tony Gear'la birlikte çalıştığı dönemde açtığı, su üzerinde yüzen gemi restoranı New Island (Yeni Ada), kariyerinde büyük bir dönüm noktası oldu. Restoran, pop yıldızları ve iş insanlarının uğrak yeriydi. O dönemde Belediye Başkanı Yardımcısı olan Putin de bu restoranı sıklıkla ziyaret ederdi ve Prigojin ile ilişkileri de bu vesileyle gelişti.

1995 yılında bir catering holdingi kurdu ve Concord aracılığıyla devlet kurumlarıyla anlaşmalar imzaladı, iş alanını genişletti. 2015 yılında, Moskova'daki okulara verilen yemeklerin büyük bir bölümü Concord'a aitti. Prigojin, tüm faaliyetleri endeniyle "Putin'in Şefi" lakabıyla anılır oldu.

2014 yılında, Wagner Grubu'nu kurmuş olduğu iddialar arasında yer aldı. Grubun Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin şiddetlendiği, Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiği dönemde kurulduğu öne sürüldü. Wagner, Rusya'da resmî olarak tanınmadığı gibi ülkede bu gibi paralı asker grupları kurmak yasaktı. Buna rağmen Wagner işe alım kampanyalarını sürdürdü ve bu noktada da Putin'in bu tarz bir örgütün kurulmasına yeşil ışık yaktığı öne sürüldü.

Wagner; işe aldığı mahkûmlara cephede altı ay görev yapmaları karşılığında para ödülü ve özgürlük vaatlerinde bulundu. Eylemlerinin dayanağı da "yeniden topluma kazandırma" olarak belirtildi. Mahkûmlar, hapishane geçmişi nedeniyle Progojin'e yakınlık duyduklarını ve yetkililerden ziyade kendisine daha çok güvenip inandıklarını dile getirdi.

Wagner, Ukrayna Savaşı sırasında daha çok üye kazandı. Bahmut'un alınmasıyla birlikte üst düzey askerî liderleri Ukrayna'daki başarısızlıkları ile suçladı. Wagner, Bahmut'ta ağır kayıplar verdi.

Bahmut galibiyeti ile birlikte Wagner adı Rus medyasında daha sık geçmeye başladı. Bu durum, Progojin'in halk karşısındaki duruşuna da yansıdı zira anketlere göre Prigojin; Putin, Başbakan Mihail Mişustin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Şoygu'dan sonra en çok tanınan 5. isim hâline geldi.

Uzmanlara göre 15 aydır devam eden Ukrayna Savaşı, Prigojin'i siyasi bir aktöre dönüştürdü. Ünü sınırları aştı ve Ankara'daki Rus Evi'nde Wagner savaşçılarını anlatan Cehennemin Kralları adlı filme yer verildi.

Progojin; 62 yaşında olduğu dönemde, kariyerinin en tehlikeli rolünü üstlendi ve Rusya'nın askerî liderliğine açıkça isyan etti. Rusya Savunma Bakanı'nı devirmek için silahlı bir ayaklanma çağrısında bulundu. Rus güvenlik servislerinin tepkisi ile karşılaştı, hakkında adli soruşturmalar başlatıldı ve tutuklanması istendi.