Josef Mengele

Josef Mengele

16 Mart 1911de, Almanyanın Bavyera eyaletinin Günzburg şehrinde doğdu. Babası, çiftlik makinesi üreten Karl Mengene & Sons şirketinin kurucusu ve sahibiydi. Josef okulda başarılı bir öğrenciydi; müziğe, sanata ve kayak sporuna karşı yeteneği vardı. Liseyi Nisan 1930da bitirdi ve felsefe okumaya Münihe gitti. Münih, Nazi Partisinin karargâhının bulunduğu şehirdi. Mengele, 1931de, paramiliter örgüt olan Stahlhelm, Bund der Frontsoldatena katıldı.

1935te Münih Üniversitesinde Antropoloji doktorası yaptı. Ocak 1937de Frankfurttaki Genetik Biyoloji ve Irksal Hijyen Enstitüsüne katıldı. Burada çene yarığına yol açan genetik roller konusuna odaklandı. 1938de Frankfurt Üniversitesinden tıp doktoru olarak mezun oldu. 28 Temmuz 1939da Irene Schönbeinla evlendi. Çiftin tek çocuğu olan Rolf 1944te doğdu.

Nazi ideolojisi, tüm Almanları tek devlet altında toplayan, yayılmacı bir politikaydı. Tüm Almanlar ancak Yahudi karşıtlığı, ırksal hijyen ve öjenik (sağlıksız ceninleri sağlıklılardan ayırıp yok etme) unsurlarıyla bir araya gelmeliydi.

Mengele, Nazi Partisine 1937de, Schutzstaffele (SS) ise 1938de katıldı. Aynı yıl Gebirgsjager adlı bir taburda kısa süreli askerî eğitimden geçti. Haziran 1940ta, Nazi Almanyasının silahlı kuvvetleri olan Wehrmachta çağrıldı. Ardından, Nazi Partisinin savaş ordusu Waffen-SSde gönüllü doktor olarak Kasım 1940a kadar çalıştı. Haziran 1941de Ukraynaya gönderildi. Ocak 1942de 5. SS Panzer Tümenine savaş doktoru olarak katıldı. Rostov-on-Donda ciddi şekilde yaralandı. Tedavisinin ardından Berlindeki karargâha gönderildi. Nisan 1943te SS yüzbaşısı rütbesine yükseltildi.

Birkenauda yer alan Auschwitz II toplama kampı, esasında esir işçileri bir arada tutmak için kurulmuştu. SS doktorlarının görevi, tedavi etmek değil, kampa gelen Yahudileri seçmekti. İşe yarayan esirler, çalışması için ayrılmakta; işe yaramayan esirler ise gaz odalarında hemen imha edilmekteydi. Öldürülenler genelde çocuklar, çocuklu kadınlar, hamileler, yaşlılar ve sağlıklı olmadığına karar verilenlerdi. Doktorluk yapan Yahudi esirler de toplama kampının tıp kısmında görevlendirilmekteydi.

Mengele 1943te toplama kampı görevinde çalışmak üzere başvurdu. Başvurusu kabul edildi ve Birkenaudaki Auschwitze atandı. Görevi, haftada bir hastane binasına giderek, iyileşemeyen esirleri gaz odalarına gönderme emrini vermekti. Mengele, görevi olmamasına rağmen, yeni gelen esirlerin seçilmesi işiyle de ilgilendi. Amacı, deneylerini üzerinde uygulayacağı denekler bulmaktı. Özellikle ikiz insanları seçmeye başladı. Gaz odalarında toplu imha için kullanılan Zyklon B adlı zehri ve siyanür bazlı böcek ilaçlarının etki derecesini ölçme işi de kendisine verildi.

1943te Romani kampında noma salgını baş gösterince, Mengele bu hastalık hakkında bir çalışma yürüttü ve bir tedavi yöntemi geliştirdi. Noma salgınına yakalanmış hastalar seçim işleminde ayrılıyor ve öldürüldükten sonra hastalığa tutulmuş organlar kesilerek, araştırılmak üzere SS Tıp Akademisine gönderiliyordu.

Mendele çalıştığı kampı antropolojik çalışmaları ve kalıtım araştırmaları için bir fırsat olarak gördü. Özellikle çift yumurta ikizlerine, sağ ve sol göz rengi birbirinden farklı insanlara, cücelere ve fiziksel engelli insanlara meraklıydı. Mengele, Deutsche Forschungsgemeinschaft (Alman Araştırma Cemiyeti) tarafından finanse edildi. Bu finansmanla Auschwitzdeki krematoryum binasına bağlı bir patoloji laboratuvarı kuruldu. Bu laboratuvarda, katılımın çevresel koşullara baskın gelip gelmediği, bu doğrultuda Aryan ırkının üstün olup olmadığı araştırılmaya çalışıldı. Mengele kendi araştırmalarını ilerletmek için kampta bir anaokulu kurdu. Kendini çocuklara Amca Mengele diye tanıttı. Hatta on dört tane ikiz çocuğu, kalplerine kloroform enjekte etmek suretiyle tek gecede öldürdü. İnsanların göz rengini değiştirmek için insanların gözüne enjeksiyonda bulundu. Ölen hastaların gözleri, araştırma amacıyla Berline gönderildi. Cüceler kan çekme, diş çekme, gereksiz ilaç ve x-ray kullanımına tepki verme deneylerine tabi tutuldu.

Mengele 17 Ocak 1945te Gross-Rosen toplama kampına gönderildi. Kızıl Ordu 27 Ocak 1945te Auschwitzi işgal edip esirleri serbest bırakınca, Mengelenin deney raporlarının çoğu yok edildi. Mengele daha sonra Çekoslovakyaya gitti. Gizlenmesine rağmen ABD tarafından Haziran 1945te savaş suçlusu olarak yakalandı. Fakat esas savaş suçluları arasında yer almadığı için Temmuz sonunda serbest bırakıldı. 17 Nisan 1949da da Almanyadan ayrıldı ve Helmut Gregor takma adıyla Temmuz 1949da Arjantine kaçtı. Eylül 1956dan itibaren kendi adını kullanmaya başladı. 7 Şubat 1979da, Sao Pauloda, denizde yüzerken felç kalarak öldü.