Friederich Wilhem Nietzsche

Friederich Wilhem Nietzsche

15 Ekim 1844 tarihinde Prusya Krallığı’nın Saksonya eyaletinde bulunan Röcken kasabasında doğdu. Adını, dönemin Prusya Kralı IV. Frederick William’dan aldı. 1849 yılında babasının ölümü üzerine ailesiyle birlikte Naumburg’a taşındı ve burada önce bir erkek okulunda, daha sonra özel bir okulda öğrenimini sürdürdü.

1854’te Naumburg’da Domgymnasium’a katıldı, müzik ve dil alanında gösterdiği özel yeteneklerinden dolayı Schulpforta onu öğrencisi olarak aldı. Bu okulda şiir ve besteler üzerine çalıştı; Yunanca, Latince, İbranice ve Fransızca öğrenerek tüm eserleri birinci kaynaklarından okudu.

1864 yılında Bonn Üniversitesi Teoloji ve Klasik Filoloji Bölümünde çalışmalarına başladı. Bir yarıyılın sonunda, annesine duyduğu öfke sebebiyle teoloji alanındaki çalışmalarını durdurdu ve inancını kaybetti. Leipzig Üniversitesine yönelerek Friedrich Wilhelm Ritschl’ın denetiminde filoloji çalışmalarına yoğunlaştı. 1865 yılında, Arthur Schopenhauer’un eserlerini inceledi ve felsefeye ilgi duymaya başladı. Felsefesinin temelini; kişinin coşkun enerjisini sömüren her türlü öğretinin, toplumsal olarak ne kadar geçerli olursa olsun sorgulanarak “hayatın olumlanması” oluşturdu.

1867 yılında Naumburg’daki Prusya Ağır Silah Bölüğü’nde bir yıllık gönüllü hizmette bulundu. At binmedeki yeteneği ile kısa sürede yüzbaşı rütbesine ulaşacağı düşünülürken göğsünün eyer kayışına çarpmasıyla kasları yırtıldı, aylarca yürüyemedi ve yeniden çalışmalarına döndü.

Henüz yirmi dört yaşında ve eğitimini tamamlamamışken İsviçre’deki Basel Üniversitesinden filoloji profesörlüğü teklifi aldı. En genç yaşta profesör olan isim sayıldı.

1872 yılında, ilk kitabı olan Trajedinin Doğuşu’nu yayımladı. Askeriyede bulunduğu günlerde difteri ve dizanteriye yakalandığı için yaşamını, sağlığına faydalı olan iklimleri bulmak adına sık sık yolculuk ederek ve farklı şehirlerde bağımsız bir yazar olarak geçirdi.

Cenova’da bulunduğu süreçte görme yeteneğindeki zayıflık, yazmaya devam edebilmek için daktilo kullanmayı keşfetmesini sağladı. Ailesiyle yaşadığı sorunlar nedeniyle Rapallo’ya kaçtı ve burada, Böyle Buyurdu Zerdüşt isimli kitabının ilk bölümünü sadece on gün içerisinde yazdı. Nietzsche, yaşamı boyunca hiç evlenmedi.

3 Ocak 1889 tarihinde zihinsel bir çöküş yaşadı ve hastalığının frengi olduğu tespit edildi. 1898-1899 yılları arasında iki kez felç geçirerek konuşamaz ve yürüyemez hâle geldi.

25 Ağustos 1900 tarihinde vefat etti.