Cevat Kurtuluş

Cevat Kurtuluş

20 Haziran 1922’de, Ankara’da doğdu. Adını Çanakkale Savaşı gazisi Cenap Paşa verdi. Küçük yaşlarından itibaren taklitler yaptı, mimiklerini ustaca kullanmaya başladı. İzmir İnönü Lisesini bitirdi. Ankara’da Opera Korosu’nda çalıştı. 1940larda, gazinolarda taklit yaparak ünlendi.

1943’te Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümüne girdi. Sesinin beğenilmesi üzerine tiyatro ve opera bölümüne alındı. Burada birçok piyeste oynadı. Ankara Opera Korosunda da çalıştı. Gazinolarda ünlü sanatçıların, dönemin siyasetçilerinin ve tanınmış kişilerin taklitlerini yaptı. Kısa süre içerisinde başarılı bir taklitçi olarak Taklit Kralı ünvanını aldı.

1953 senesinin yılbaşı balosunda devrin Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın huzurunda Meclis Başkanı Refik Koraltan’ın taklidini yaptı.

1947’de Ankara’dan İstanbula taşındı. Aynı yıl, Ferdi Tayfurun yönettiği ve Hulusi Kentmen ile Aliye Ronanın rol aldığı Kerimin Çilesi” adlı müzikal komedi filmiyle sinemaya adım attı. Filmlerinde çoğunlukla saf, kolay kandırılabilen, şapşal tipleri canlandırdı. Yaşamı boyunca bu tiplemelerin dışına çıkamadı. Sami Hazinses’le beraber oynadığı filmlerde ise köşkün aşçısı, aptal uşak ve fabrikatör patronun şoförü rollerini üstlendi.

Çok fazla filmde rol almasına rağmen şöhretin nimetlerinden faydalanamadı; aksine oynadığı roller yüzünden sokaktaki insanların alay konusu oldu, sözlü tacizlerine maruz kaldı. Bu yaklaşımlar yüzünden bir süre evinden dışarı çıkmak istemedi.

Üstlendiği roller gerekçesiyle sokakta sürekli kendilerini güldürmesini isteyen, peşini bırakmayan ve alay eden insanlardan duyduğu rahatsızlığı bir söyleşisinde: “Ben bir soytarı değilim. Ben, canlı bir arşivim. İnanın yolda yürümek istemiyorum. Rahatsız oluyorum. Neler demiyorlar ki? Aptal adam diyenler, küfredenler... Öyle sanıyorum ki şöhretin zararını benim kadar çeken yoktur.” sözleri ile belirtti ve insanları anlayışa davet etti.

1959’da oyuncu Meral Kurtuluşla evlendi. 1970te Üç Maymun Kabare Tiyatrosu’na geçti. 1977’de Öztürk Serengil’in sunduğu “Gülünüz Güldürünüz” ve “İş İştir programlarında rol aldı. 6 Eylül 1992’de, İstanbulda vefat etti. Yer aldığı sinema filmi sayısı 200e yakındır.

Başlıca filmleri şunlardır:

• Turist Ömer Almanya’da (1966)

• Ayşecikle Ömercik (1969)

• Arım, Balım, Peteğim (1970)

• Küçük Hanımefendi (1970)

• Turist Ömer Yamyamlar Arasında (1970)

• Ali Baba ve Kırk Haramiler (1971)

• Keloğlan Aramızda (1971)

• Sezercik Aslan Parçası (1972)

• Gülşah (1975)