Mürüvvet Sim

Mürüvvet Sim

23 Nisan 1929 tarihinde, Tekirdağ’da doğdu. Tam adı Mürüvvet Sim Caymaz’dır.

Yaramaz bir çocuktu. Öyle ki mahalleli, arasında para toplayarak iki saat de olsa kafa dinlemek için çocuk Mürevvet’i sinemaya gönderirdi. Okul çağı geldiğinde annesi, kızını okutamayacak kadar yoksuldu ancak dayanışma içerisindeki mahallelileri birleşip Mürüvvet’i okula yazdırdı. 

Çok çalışkandı ancak ilk karnesini aldığında yaşı tutmadığı için öğretmenleri tarafından sınıf geçmesine izin verilmedi. Üzülerek okuldan ayrıldığında gözü, mahalle arkadaşı Seta’nın da içerisinde olduğu zengin çocuklarının gittiği bir okul olan Amerikan Kız Sanat Okulunda idi. Okulun taksidi o günün parası ile 30 lira iken annesinin yevmiyesi günlük 1 lira idi. Annesine yalvardı, 30 lira bulmasını sağladı ve okula yazıldı. İkinci ayın taksidi geldiğinde ödeyemedi, okuldan atılmamak için spor öğretmeni Mukadder Hanım’a derdini açtı ve okulda öğrenim görmeye devam etmesi karşılığında hizmetçilik yapmak istediğini söyledi. Sabahları erken gelip sobaları yakacak, yerleri silecekti. Bunun üzerine öğretmenleri, çalışkan öğrencilerini mağdur etmemek için kuralların dışına çıkarak Mürüvvet’i okulda ücretsiz okutmaya karar verdi.

Okulda, “Ayşe’nin Köyü” adlı bir piyes düzenledi, Mürüvvet Sim ise bir figüranlık rolü alabildi.  Piyesin sergilenmesinden iki gün önce Ayşe rolünde oynayan, Nükhet Duru’nun annesi Güzide bir kaza geçirdi ve onun yerine tüm piyesi ezberlemiş olan Mürüvvet Sim geçirildi. Böylece tiyatroya 16 yaşında adım attı. Daha sonra Raşit Rıza Topluluğu’nda yer aldı. Ardından Ses, Karaca ve Şen Ses Tiyatrolarında oynadı. Sinemaya ise 1950 yapımı “Onu Affettim” filmiyle girdi. 

Aralarında “Beyaz Güvercin” (1963), “Efkârlı Sosyetede” (1968), “Son Nefes” (1970), “Vur Patlasın Çal Oynasın” (1970), “Sinderella Kül Kedisi” (1971), “Vefasız” (1971), “Salak Milyoner” (1960), “Kapıcılar Kralı” (1976) filmlerinin bulunduğu 30 yapımda karakter seslendirdi. 

Dublaj sanatçısı Timuçin Caymaz’la evlendi. Bu evliliğinden Zafer adlı bir oğlu oldu. Yaşamının son yıllarında Beyoğlu’nda piyango bayisi işletti. 

29 Temmuz 1983 tarihinde vefat etti. 

250’den fazla filmde oynadı. Bazıları şunlardır:

Şaban Çingeneler Arasında (1952)

Beş Hasta Var (1956)

Cumbadan Rumbaya (1960)

Ekmekçi Kadın (1965)

Çalıkuşu (1966)

Sinekli Bakkal (1967)

Küçük Hanımefendi (1970)

Sinderella Kül Kedisi (1971)

Gol Kralı (1979)