Maksut (Feryadi) Koca

Maksut (Feryadi) Koca

Anadolu`daki aşıklık geleneğinin en iyi temsilcilerinden olan Aşık Maksut Feryadi, bir buçuk yıl önce dünyanın en iyi üniversiteleri arasında sayılan Harward`a davet edildi. Harward`ın yanı sıra Amerika`daki sekiz üniversitede ayrı ayrı resitaller vererek, yabancılara hem kendi hem de ünlü aşıkların şiirlerini, türkülerini dinletti. Dünyanın çeşitli ülkelerinden öğrencilerin bulunduğu Harward`da misafir hocalık yapan Aşık Maksut, aşıklık geleneğini en iyi şekilde sergilediği için üniversiteden 10 bin dolarlık para ile üstün başarı ödülü aldı.

Ödülünü yüzlerce kişinin önünde alırken kendisini izleyen Türk öğrencilerin sevinçten ağladığını belirten Aşık Maksut, kendisini en çok etkileyen anı ise şöyle anlatıyor: "Tören sonrası Türk öğrenciler yanıma gelip sevinci ve hüznü bir arada yaşadıklarını söylediler. Aşıklık geleneğinden hiç haberdar olmadıklarını, kendi öz kültürlerini Amerikalılar sayesinde öğrendikleri için üzüntü duyduklarını söylediler. O sözler beni çok etkiledi. Öte yandan üniversite hocaları 2 bin yıllık geçmişi olan köklü bir devletin kendi geleneğinin kıymetini bilmemesine anlam veremediklerini söylediler, çok şaşırdılar. Derslerde anlattığım bilgiler özellikle yabancı öğrencilerin çok fazla dikkatini çekti."

Harward`lı Amerikalı müzik doktorlarıyla Konya Aşıklar Bayramı`nda tanıştığını, eserlerini, sazını, sesini beğendiklerini anlatan Aşık Maksut, hikayenin geri kalanını şöyle tamamlıyor: "Türkiye`deki aşıklık geleneği ile ilgili araştırma yapıyorlarmış. Bayrama katılan tüm aşıklarla birebir görüşüp iletişim telefonlarını, yazdıkları eserlerini aldılar. Yaklaşık 80 aşık vardı. Daha sonra memleketlerine döndüler. 6 ay sonra beni arayıp benim şiirlerimin kendi proje içeriklerine çok uyduğunu söylediler. Dünya barışı ve insan sağlığıyla ilgili sözlerdi. Bana koşulları, ne yapmam gerektiğini anlatınca kabul ettim. Bütün masraflarımı karşıladılar ve beni el üstünde tuttular."

Amerikalılar`ın gösterdiği ilgiye karşı ve Kültür Bakanlığı`na kayıtlı 600 aşıktan biri olmasına rağmen, Türkiye`de hiçbir kurumdan destek görmediğini dile getiren Aşık Maksut, "Bakanlığa kayıtlıyım ancak Amerika`ya gidişim ilgilerini çekmedi. Teşekkür bile eden olmadı. Eğer benim yerime pop sanatçısı olsaydı, yer yerinden oynardı. İsterdim ki o ödülü Türkiye`de saygın bir kurumdan, Kültür Bakanlığı`ndan alayım. Bu başarı herkese nasip olmaz. Ayrıca Bakanlık sadece iki aşığa maaş veriyor. Eğer aşıklara sahip çıkılacaksa adaletli davranılsın. Benim sazım çaldığı sürece ailemin geçimini sağlayabiliyorum."

Ödüllü şiiri ders kitabına kondu

Elde ettiği başarılara rağmen devlet kurumlarından herhangi bir destek ya da teşekkür almaması Aşık Maksut`u üzse de, kazandığı ödüller onu ayakta tutmaya yetiyor. Cumhuriyet`in 70. yılında yazdığı şiir Kültür Bakanlığı`nın düzenlediği yarışmada 270 şiir arasından ikincilik ödülü aldı. Bu şiir geçen sene 6. sınıfların okuduğu Türkçe ders kitabına kondu. Hatta bu şiir için İstanbul Üniversitesi tüm masrafları üstlenerek TRT`ye klip yaptırdı. Cumhuriyet`in 75. yılında yazdığı şiir de yine Bakanlık tarafından ikinciliğe layık görüldü.

Aşıklık geleneğinin modern halini ve popüleritesini en üst seviyeye çıkardığı için kendisini saygılarımızı bir borç biliriz.