Enver Aysever

Enver Aysever

1 Ocak 1971’de İstanbul’da doğdu. 

Lise yıllarında amatör olarak tiyatro ile ilgilenmeye başladı. 1992 yılında Mimar Sinan Üniversitesi sosyoloji bölümüne başlamadan hemen önce "Durdurulmuş Zamanın Fotoğrafı" adlı ilk profesyonel oyununu yazdı, sahneye koydu ve oyuncu olarak yer aldı. Oyunun provaları Tevfik Fikret Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirdi. İlk gösterimleri Beyoğlu Tünel semtindeki Baro Han adlı iş hanında bulunan tiyatro salonunda gerçekleştirildi. Kurucusu olduğu Tiyatro Çisenti adlı tiyatro topluluğunda uzun yıllar yazar, yönetmen, oyuncu ve sanat yönetmeni görevlerini yürüttü. "Renkler ve Günce", "Yağmurla Gelen Yüzler", "Yabancı’da Camus", "Açık Evlilik", "Dilekçe", "Frankie and Johnny", "Bir İstanbul Masalı", "Şimdi Yaşa Sonra Öde" gibi oyunların yazarlığını ve yönetmenliğini üstlendi. Atilla İlhan’ın şiirlerinden yararlanarak "Ne Kadınlar Sevdim" adlı oyunu yazdı ve sahneye koydu. Sonraki yıllarda çocuk oyunları yazmaya yöneldi. "Bebişler Karnavalı", "Renkler Cumhuriyeti", "Beyaz Dişler Ülkesi", "Güneşi Güldüren Soytarı", "Kakaolu Olsun", "Yaşamak Güzel Arkadaşım" adlı çocuk oyunları bu döneme aittir. 

Ardından Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu. Doğuş, Yeditepe ve Arel Üniversitelerinde “Televizyon Gazeteciliği ve Sahne Sanatları” dersleri verdi.

Yazdığı çocuk oyunlarını "Çocuk Oyunları 1" adlı kitapta topladı. "Geç Kalmış Romantik" adlı bir öykü kitabının ardından, Bir An Bin Parça adlı bir roman yazdı. Bu romanı ile 2006 Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi oldu. Ayrıca "Nasıl Yazar Olunur" ve "Yaralısın Türkiye" adlı deneme kitapları yayınlandı.

Finansal Forum, Varlık, Gösteri, İnsancıl, Cumhuriyet ve Birgün gazete ve dergilerde makale, deneme ve araştırma yazıları yayınladı. Remzi Kitap gazetesinde Genel Yayın Yönetmenliği yaptı ve başyazıları kaleme aldı. Akbank Kültür Sanat Merkezi’nde Ayın Güncesi adı altında halka açık kültür ve sanat tartışmaları düzenledi. Doğuş Üniversitesi’nde yazarlık atölyesi çalışmalarında bulundu.

TV8’de “Lacivert”, NTV Radyo’da “Kurşun Kalem” başlıklı edebiyat programlarını hazırladı ve sundu. TV8 kanalında "Haber Aktif" programının içinde "Yazın Aktif" köşesinin sürekli konuğu olarak yorum ve eleştiriler yaptı.

Sky Türk kanalında "Aykırı Sorular", “Ayrıntılar”, “Siyasal Analiz”, “Sokağın Sesi”, “Üç Soru İki Yorum”, “Zamana Karşı” adlı programları hazırladı, sundu ve yorumcu olarak görev aldı. Kanaltürk kanalında “Gündem Demokrasi”, “Ters Cephe”, “Pazar Politika” programlarında yorumculuk yaptı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP genel başkanı seçilmesinden sonra yaptığı davet ile aktif siyasete girdi. CHP parti meclisine seçildikten sonra bu iki görevin bağdaşmayacağını belirterek 13 Nisan 2010 tarihinde Birgün gazetesinden ayrıldı. 2011 Genel Seçimleri’nde için CHP adaylarının belli olmasının hemen ardından 11 Nisan 2011 tarihinde, Mehmet Haberal ve Sinan Aygün gibi sağ görüşlü isimlerin adaylığına tepki olarak CHP’deki bütün görevlerinden istifa ettiğini açıkladı. Alt sıralarda yer verilen milletvekili adaylığını da reddetti.

2011-2012 sezonunda CNN Türk kanalında “Dört Bir Taraf” programında Altan Öymen, Nazlı Ilıcak ve Nagehan Alçı ile birlikte yorumcu olarak yer aldı. 2012’de CNN Türk’te de "Aykırı Sorular" başlıklı programı hazırlayıp sundu.

Bir süre Cem Vakfı’na yakın olan Cem TV kanalının yayın danışmanlığını yaptı. Bir dönem de Halk TV’de program hazırlayıp sundu. 2020 yılı Eylül ayında bu kanaldaki görevi son buldu.

Hâlen Doğuş Üniversitesi Kültür Sanat Yönetmenliğini yürütmekte ve aynı üniversitede yazarlık atölyesi çalışmalarını sürdürmektedir. Cumhuriyet gazetesinde ve Boyun Eğme dergisinde köşe yazıları yazmaktadır.

Eserleri:

Geç Kalmış Romantik, 2003

Bir An Bin Parça, 2006

Nasıl Yazar Olunur, 2007

Yaralısın Türkiye, 2007

Ayrıntıdaki Şeytan, 2008

Bir Semti Kendince Yazmak - Ataköy, 2009

Cumhuriyet’in İlk/Son Yüzyılı, 2011

Nisan’a Mektuplar, 2012

Edebiyat Ölmelidir, 2013

Bu Roman O Kız Okusun Diye Yazıldı, 2014

Yazgıcılar, 2009

Kişisel Direniş Kitabı, 2015

Aykırı Sorular 2016