Enigma

Müziği, çevresel pop veya yeni dalga olarak nitelendirilen Enigma’yı, Michael Cretu oluşturdu. 18 Mayıs 1957, Bükreş doğumlu Cretu, henüz 8 yaşındayken konser piyanisti olmaya karar verdi. 3 yıl boyunca klasik müzik dersleri aldı. 21 yaşındayken, Almanya’nın Frankfurt kentinde okuduğu müzik akademisinde derece alma başarısını gösterdi. Genç müzisyen, birkaç yıl sonra tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği ve büyülenerek dinlediği Enigma’yı yaratacaktı...

Michael Cretu, kariyerine yapımcı olarak başladı. Hubert Kah, Peter Cornelius, Moti Special ve Sylvie Vartan birlikte çalıştığı isimlerden bazıları. Şarkıcı Sandra Lauer ile birlikte yaşamaya başladı. Cretu, Avrupa tarzı dans şarkıları seslendiren Sandra için 1985 yılından itibaren toplam 7 albüm hazırladı. ‘Maria Magdalena’ ile Sandra adını birçok ülkede duyurdu.  

Michael Cretu, ilk solo albümü olan ‘Legionare’i 1983 yılında yayınladı. Virgin Kayıt Şirketi tarafından piyasaya sürülen albüm, Amerika’da dağıtılamadı. Belki de bunun için Cretu’nun yeni bir kimliğe bürünmesi gerekiyordu.

Çalışmalarını Enigma’nın ilk albümü ‘MCMXC a.D.’de topladı. Adıyla Roma rakamlarında 1990’ı ifade eden bu çalışma ile Amerika pazarına da girmeyi başarmış ve albüm dünya çapında 12 milyonun üzerinde bir satışmıştır. Bu albümde Enigma’yı, Cretu ve David Fairstein oluşturmuştu. Albümün girişinde ise bir giriş paragraf yer aldı; “İyi akşamlar. Enigma’yı dinliyorsunuz. Önümüzdeki bir saatlik sürede sizi başka bir dünyaya; müziğin, ruhun ve meditasyonun dünyasına götüreceğiz. Işıkları söndürün, derin nefes alın ve rahatlayın..." Ve tempo: "Yavaşça hareket etmeye başlayın... Çok yavaş. Ritmin sizi alıp götürmesine, size yön vermesine izin verin." Bazı şarkıların erotik ve ‘sakıncalı’ bulunan sözleri özellikle katolik kesimin tepkisine neden olsa da Cretu, inançsız biri olmadığını, şarkılarına gösterilen tepkileri ise anlayamadığını ifade etti.

1991’de ‘Sadeness Part I’ adlı single çalışması Almanya’da o güne kadar satılan en yüksek satış rakamına ulaşırken Avrupa’da liste başı oldu ve Amerika’da da büyük bir beğeni ile dinlendi.

 

Enigma, ‘The Cross of Changes’ adlı 2. albümü ile 1993’te piyasadaydı. 9 şarkıdan oluşan bu albümde ünlü klasik müzik bestecisi Richard Wagner’ın dehasından yararlanılmış ve Cretu, yine büyüleyici bir atmosfer yaratmayı başarmıştı. Amerika’da, çıktıktan sadece yedi hafta sonra platin ödüle layık görülen çalışma, Cretu’ya bir ay sonra ‘Return to Innocence’ single çalışması ile altın ödülü kazandırdı.


Cretu’nun yenilikçi düşünceleri ile 1996’da Enigma’nın 3. albümü olan ‘Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!’ yayınlandı. 12 şarkıdan oluşan albüm geçmiş Enigma çalışmalarının evrimsel sentezi olarak tanımlanmıştı. ‘MCMXC a.D.’ albümünde seksüellik ve din arasında bir diyalog kurulduğu, ‘The Cross of Changes’te metafiziğe ağırlık verildiği ve ‘Le Roi Est Mort, Vive Le Roi!’’de ise varoluşçuluğun ön plana çıktığını görüyoruz. Cretu, şöyle diyor: "Varlığımızdaki en büyük soru işareti şudur; ’olmak ya da olmamak’... Ama neden?"


Enigma’nın 11 şarkıdan oluşan 4. albümü ‘The Screen Behind The Mirror’ 2000 yılında piyasaya çıktı. Bu albümde vokallerde Elisabeth Houghton, Sandra Cretu, Ruth-Ann ve Andru Donalds gibi isimler de vardı. ‘The Gate’, ‘Push The Limits’, ‘Camera Obscura’ dikkat çeken şarkılar arasındaydı.


Engima, 2003 yılında yayınladığı ‘Voyageur’ albümü ile müzik dünyasındaki varlığını devam ettiriyor.