Cüneyt Gökçer

Cüneyt Gökçer

1920’de Malatya’da doğdu. Lise yıllarında Ankara Halkevi Temsil Koluna üye oldu. 1936 yılında bir Türk yazarının piyesinde ilk başrolünü oynadı.  Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünü kazandı. Tatbikat Sahnesi ve Devlet Tiyatrolarında birçok eserde başrol oldu. 1942’de Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek Bölümünü bitirdi. Konservatuvar yıllarında Carl Elbert’in en sevdiği öğrencisi oldu ve onun asistanlığını yaptı. Bir süre sonra konservatuvara mimik ve sahne öğretmeni olarak atandı. Tatbikat Sahnesinden sonra kuruluşuna katkıda bulunduğu Devlet Tiyatrosunda, çoğu başrol olmak üzere, birçok oyunda rol aldı. Büyük Tiyatro, 1 Ekim 1949'da Ahmet Kutsi Tecer'in Köroğlu Destanı oyunuyla resmen açıldığında Cüneyt Gökçer, Köroğlu'nu canlandırdı. Sophokles, Shakespeare, Moliére, Emile gibi birçok önemli yazarın eserlerinden uyarlanan oyunlarda yurt içinde ve yurt dışında başarısıyla adından söz ettirdi. Sinema oyunculuğuna 1951 yapımı Barbaros Hayrettin Paşa filmiyle başladı.

Rejisör ve aktör olarak sanatında olgunlaşması 1954 ile 1958 arasında Muhsin Ertuğrul'un ikinci Devlet Tiyatroları müdürlüğü dönemidir. Cevat Memduh Altar'ın Devlet Tiyatroları müdürlüğü döneminde bilgi ve deneyim için Avrupa'ya gönderildi. Almanya, Avusturya, İngiltere ve Fransa'nın "Oldwich", "Commedia Française" ve "Thalia Theater" gibi önemli sanat merkezlerinde reji asistanı olarak çalışan Gökçer, 25 Ağustos 1958'te Muhsin Ertuğrul'dan boşalan Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne atandı. Bu görevini 1983 yılına kadar sürdürdü. Gökçer, müdürlüğü süresince, tiyatroda Türkçe eserlere de yer vermeye çalıştı. Refik Erduran, Cahit Atay, Güngör Dilmen Kalyoncu, Yıldırım Keskin, Recep Bilginer, Necati Cumalı, Aziz Nesin, Oktay Arayıcı, Yaşar Kemal, Turan Oflazoğlu, Orhan Asena gibi oyun yazarlarının eserleri bu dönemde seyirciyle buluştu. Gökçer tiyatronun yanı sıra opera ve bale sanatlarının gelişmesi için de önemli çalışmalar yaptı. Müzik konusunda İtalyan, koreografi konusunda ise İngiliz hocalardan, özellikle Dame Ninetto de Valois‘dan yararlanarak bu bölümlerde yeni gelişme imkânları sundu. 1963 yılında Devlet Tiyatrolarında ilk müzikalin sahnelenmesini sağladı.

1982'de ise Devlet Sanatçısı unvanını alan ilk tiyatro sanatçısı olarak sanat tarihine geçti. 1985'te aldığı profesörlük unvanıyla Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müdürlüğüne atanan Gökçer, 1989'da Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü başkanlığı yaptı.

1996 yılında Türkiye’de ilk defa Tiyatro Rejisörlüğü lisans eğitimini başlatan Gökçer, gerek oyuncu gerek rejisör olarak çok sayıda ödül aldı. Aldığı ödüller arasında Polonya Kültür Nişanı, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü, Yunanistan I.Georges Nişanı ve devlet sanatçısı ödülleri bulunur. Cüneyt Gökçer, Ankara Sanatseverler Derneği’nin 1964 ve 1970’te en iyi oyuncu, 1967’de de en iyi yönetmen ödüllerini aldı.

Sanatçı 89 yıllık ömründe iki evlilik yaptı. İlk evliliğini kendisi gibi oyuncu olan Mediha Gökçer ile yaptı. Bu evlilik 1964 yılında boşanmayla sonuçlandı. İlk evliliğinden Deniz isimli bir kızı vardır. Oyuncu ikinci evliliğini de yine oyuncu olan Ayten Gökçer’le yaptı. Bu evlilik ise 2009 yılında hayatını kaybedene kadar devam etti. İkinci evliliğinden de Aslı isimli kızı vardır.

Gökçer, 23 Aralık 2009'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede solunum yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Rol aldığı bazı oyunlar:

Antigone

Julius Ceasar

Gülünç Kibarlar

Bizim Şehir

Yanlışlıklar Komedyası

Köşebaşı

Otelci Kadın

Faust

Kral Oidipus

Yarasa

Fareler ve insanlar

Hatıra defteri

Kibarlık Budalası

Hamlet

My Fair Lady

Beckett Yahut Tanrının Şerefi

Hastalık Hastası

Kral Lear

Cadı Kazanı

Don Kişot

Yönettiği operalar

Gılgamış

Van Gogh

Nasreddin Hoca

Yusuf ile Züleyha

Midas`ın Kulakları

Gülbahar (Ağrı Dağı Efsanesi)

Romeo ve Juliet

Rol aldığı filmler

Vatan ve Namık Kemal (1951)

Lale Devri (1951)

Barbaros Hayrettin Paşa (1951)

Yaprak Dökümü (1967)

Hacı Bektaş Veli (1967)

Mevlana (1973)

IV. Murad (TV Dizisi-1981)

Mektup (1998)