Cahit Uçuk

(17 Ağustos 1911 - 7 Kasım 2004) Hikâye ve roman yazarı.

İstanbul’da doğdu. Siverek Milletvekili ve Kaymakam İbrahim Vehbi Üçok’un kızıdır. Babasının görevi dolayısıyla Anadolu’da çok yer dolaşması sebebi ile düzenli bir tahsil görmedi. Evinde özel dersler alarak kendisini yetiştirdi.

Cahit Uçuku en iyi tanımlayanlardan biri de Ali Çolak olup onu söyle anlatır: Babıâlinin görüp göreceği en güzel kadınlardan biri olan Cahit Uçuk, (Asıl adı Cahide Üçoktur) anne tarafından Selaniklidir. Güzelliğinin bir yarısı annesinin vatanı olan doğduğu topraklardan geliyorsa, bir yarısı da çocukluğunun, ilk gençliğinin geçtiği Anadolu topraklarının havasından, suyundan gelmektedir. Başta da söylediğimiz gibi onun güzelliğini yalnız surette görenler yaman aldanır. O, ruhu temiz, kalbi saf, imanı kavi, merhametli; sağlam bir kültür almış, geleneklerine bağlı, Anadolunun değerlerine sadık; fakat yüzü Batıya dönük bir Türk kızı olarak yetiştirilmiştir. Daha çocukluğunda, annesinin ‘Soprano dediği rahat, gür sesiyle caz şarkıları söylemektedir. Kaymakam Vehbi Beyin ‘gök gözlü kızı Cahide, çocukluğunda, üç buçuk yıl kaldıkları Hekimhanda Zurbahan dağının eteklerinde, tıpkı Hekimhanlı kızlar gibi bir entari giyer, beline kadar gür saçlarını kırk iki örgüyle ördürürdü. Burada halı dokur, zar inceliğinde açmayı öğrendiği yufkalarla börekler yapardı. Bir yandan da Büyük Mecmuanın sayfalarından Maksim Gorkinin, Tolstoyun, Hugonun öykülerini okuyordu. Henüz 12 yaşındaydı; ama onların resimlerini kesip dolabının kapağına yapıştırıyor ve babasından daha yaşlı olduklarını bile bile bu adamlara aşık oluyordu. Daha sonra taşındıkları Alanya ve Antalyada yasemin, hanımeli, gül, menekşe kokuları, ıtırlı, baş döndürücü, nemli yeşillik ve çiçeklerin kokularıyla yüklü havalarda, sabahın erken saatlerinde sokaklardan akan suların şırıltılarıyla ruhunu inceltecek; ağaçların dallarında dolaşan ılık sabah rüzgârları buğu buğu çiçek kokularını alıp getirdikçe içinde şairane duygular kabardığını fark edecektir. Antalyada, genç kızların bilgili birer ev hanımı olma yolunda gereken birtakım kültürleri edinmeleri için maarif vekaletinin emriyle açılan kız okulunda ise dikiş, biçki, nakış, tarih, coğrafya, edebiyat, adabı muaşeret, metot ve musiki dersleri okuyup marifet kazanacaktır.

İlk olarak, 1935 yılında Nazım Hikmet’in çıkardığı Yarım Ay Dergisi’nde bir köy masalı yayımlandı. Başlangıçta şiir yazarken, daha sonra hikâye ve romana yöneldi. Eserlerinde genellikle kadın hakları, kadının toplumdaki yeri, analık duygusu ve zaman zaman mistik temalar işledi. Önceliği kadınlar alsa da, Anadolu’nun çeşitli meselelerini de dile getirdi. Temiz dili, sıcak ve içten anlatımı ile bir dönem çok okunan yazarlar arasında yer aldı.

Cahit Uçuk, gerek romanlarının konuları, gerekse sıcak ve rahat anlatımı ile tanınan ve her zaman sevilerek okunan bir yazardı. Babıali’de ve Anadolu’da yayımlanan günlük gazete ve dergilere, piyes, masal, hikâye ve roman tefrikaları yazmıştır.

Sayıları her yıl artan roman ve hikâye kitaplarından başka, çok sevdiği çocuklar için de romanlar, öyküler, masallar, manzum masallar yazdı. Ona en güzel armağanı da, çocuklar için yazdıkları getirmiştir. Dünyanın ünlü çocuk klasikleri İkizler serisinin yirmi sekizinci kitabı olan Türk İkizleri ile Hans Christian Andersen armağanını kazanmış, bu kitabı, İngilizce dahil olmak üzere birkaç dünya diline çevrilmiştir.

Cahit Uçuk, yazar Mahmut Yesari ile kısa bir evlilik yapmıştır. Daha sonra Galatasaraylı futbolcu Cici Necdet ile on yıl süren ikinci bir evliliği olmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın yazarlarından Cahit Uçuk, 7 Kasım 2004’de İstanbul Bebekteki evinde 93 yaşında öldü. Zincirlikuyu Mezarlığı’nda yatıyor.

Cahit Uçuk (17 Ağustos1911 - 7 Kasım2004) Kadın hikaye ve roman yazarı. Selanik’te doğdu. Siverek Milletvekili ve Kaymakam İbrahim Vehbi Uçuk’un kızıdır. Babasının görevi dolayısıyla Anadolu’da çok yer dolaşması sebebi ile düzenli bir tahsil görmedi. Evinde özel dersler alarak kendi kendisini yetiştirdi. Yazarlık kariyerine 1935 yılında Nazım Hikmet’in çıkardığı Yarım Ay Dergisi’nde yayımlanan bir köy masalı ile başladı. Sanat hayatına şiir yazarak başladı, daha sonra hikaye ve romana yöneldi. Eserlerinde genellikle kadın hakları, kadının toplumdaki yeri, analık duygusu ve zaman zaman mistik temaları işledi. Anadolu kadınını ve Anadolu’nun çeşitli meselelerini dile getirdi. Temiz dili, sıcak ve içten anlatımı ile bir dönem çok okunan yazarlar arasında yer aldı. Cahit Uçuk gerek romanlarının konuları, gerekse kelimeleri kullanışındaki anlatım rahatlığı, sıcaklık ve uyum ile tanınan, her zaman sevilerek okunan bir yazardı. Babıali’de ve Anadolu’da yayımlanan günlük gazetelere,dergilere piyes,masal,hikaye,roman tefrikaları yazmıştır. Sayıları her yıl artan roman ve öykü kitaplarından başka; çok sevdiği çocuklar için de romanlar, öyküler, masallar, manzum masallar yazdı. Çocuklara yazdıkları ona en güzel armağanı getirmiştir. Dünyanın ünlü çocuk klasikleri "ikizler" serisinin yirmi sekizinci kitabı olan "Türk İkizleri" ile "Hans Christian Andersen" armağanı kazanmıştır bu kitabı başta İngilizce olmak üzere birkaç dünya diline çevirilerek Türkiye sınırlarını aşmıştır. Cahit Uçuk, yazar Mahmut Yesari ile kısa bir evlilik yapmıştır. Daha sonra Galatasaray’lı futbolcu ’Cici Necdet’ ile 10 yıl süren ikinci bir evliliği olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın yazarlarından Cahit Uçuk, 7 Kasım2004’de İstanbulBebekteki evinde 93 yaşında hayata gözlerini yumdu. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verildi.