Doğan Cüceloğlu

Doğan Cüceloğlu

On bir çocuklu bir ailenin on birinci çocuğu olan Doğan Cüceloğlu, Mersin'in Silifke ilçesinde 1938 yılında dünyaya geldi. On yaşındayken annesini kaybetti. İlk ve ortaokulu memleketinde okudu. Silifke’de o yıllarda lise olmadığı için lise eğitimini Kırklareli ve Ankara’daki ağabeylerinin yanında tamamladı. Ankara Atatürk Lisesinde edebiyat ve kompozisyon öğretmeni olan Cahit Okurer’den etkilenerek İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ne yazıldı ve oradan mezun olduktan sonra ABD'de Illinois Üniversitesinde dil psikolojisi alanında doktora yaptı. İletişim psikolojisi alanında uzmanlaştı.

1980-1996 yılları arasında ABD'deki Fullerton şehrinde California Eyalet Üniversitesinde görev aldı. Amerika'daki görevinden emekli olup ayrıldıktan sonra Türkiye'de kitap yazmayı sürdürdü. Türkiye’de İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Doğan Cüceloğlu, Amerika'da doktora öğrencisiyken, kendisi gibi doktora öğrencisi olan Emily ile tanıştı ve evlendi. On bir yıl süren evliliğinden üç çocuğu oldu: Ayşen, Elif ve Timur. Bu evliliğini noktalayan Doğan Cüceloğlu, ikinci evliliğini Yıldız Cüceloğlu ile yaptı.

Kırktan fazla İngilizce ve Türkçe bilimsel makalesi yayımlanan, çeşitli topluluklara bilimsel psikoloji çerçevesinde gelişim seminerleri sunan bir iletişim psikolojisi uzmanı olan Cüceloğlu, 1996'dan bu yana Türkiye'de üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, anne babalara ve iş adamlarına yönelik seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları düzenledi.

Bilimsel psikoloji alanında yazdığı kitaplarıyla adından söz ettiren Doğan Cüceloğlu; Türk insanının duygu, düşünce ve davranışlarını bilimsel kavramlar içinde inceleyen kitaplar kaleme almıştır. Bu kitaplar, nesilden nesle aktarılan bilgilerle derlenmiş, psikoloji ve çocuk gelişimi ağırlıklı temalara sahip eserlerdir. Doğan Cüceloğlu, 16 Şubat 2021 tarihinde vefat etti.

 

ESERLERİ:

Derviş'in Aklı: Profesör Ahmet Dervişoğlu ile Sohbetler

Öğretmen Olmak

İnsan İnsana

İnsan ve Davranışı

İçimizdeki Çocuk

İyi Düşün Doğru Karar Ver

Yetişkin Çocuklar

İçimizdeki Biz

Savaşçı

‘Keşke’siz Bir Yaşam İçin İletişim

Korku Kültürü: Niçin 'Mış Gibi' Yaşıyoruz?

Başarıya Götüren Aile

Bir Kadın Bir Ses

Korku Kültürü

İletişim Donanımları

Onlar Benim Kahramanım

İnsanı Ararken Damdan Düşen Psikolog

İnsan İnsana Sohbetler

Öğretmenim Bir Bakar Mısın? Öğretmen'in Gücü Üzerine

Gerçek Özgürlük

Var mısın?