|

Paylaş
Tavsiye et
Meslek:
Bakanlar
Büyükelçiler
|
| Coşkun Kırca |
 |
Coşkun Kırca, 27 Mart 1927 tarihinde İstanbul'da doğdu. Şişli Terakki Lisesi, Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.
1950 yılında Dışişleri Bakanlığı'na girdi. 1956 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde iktisat asistanı olarak dersler verdi ve aynı yıl üniversiteden istifa etti. 1956-1963 tarihleri arasında Forum dergisi, Yeni Gün, Vatan, Kim Dergisi ve Yeni Vatan Gazeteleri'nde yazarlık yaptı. 1960 yılında 27 Mayıs Darbesi'nden sonra kurulan TBMM 1961 Kurucu Meclis'e CHP kontenjanından üye oldu. 1961-1969 arası iki dönem CHP İstanbul Milletvekiliği yaptı.
1969 yılında tekrar Dışişleri Bakanlığı'na döndü. 1969-1985 yılları arasındaki görev süresinde çeşitli Uluslararası Örgütler ve Komisyonlarda Türkiye'yi temsil etti.
1985-1986 Kanada Büyükelçiliği sırasında 12 Mart 1985'te büyükelçilik, silahlı, bombalı 3 Ermeni militan tarafından basıldı. Kanada'lı koruma görevlilerinden biri vurulup öldürüldü. Büyükelçi Kırca yaralı olarak kurtuldu.
1986 yılında emekliye ayrıldıktan sonra Hürriyet, Milliyet ve Yeni Yüzyıl Gazetelerinde yazarlık yaptı. 1991 yılında DYP'den İstanbul Milletvekili seçildikten sonra 1995 yılında Tansu Çiller'in Başkanlığı'nda kurulan 51. Hükümet'te Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.
1990'lı yılların ikinci yarısında, Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde dersler verdi.
Üç çocuk babası olan Coşkun Kırca, Galatasaray Üniversitesi'nin de kurucularındandır.
Coşkun Kırca, 24 Şubat 2005 tarihinde İstanbul'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
|
|