Toplam yaşam öyküsü sayısı: 8806
Kullanıcı Girişi



Kategoriler
Yeni eklenenler
Popüler yaşam öyküleri

Ana sayfa - Ayşenil Şamlıoğlu

Ayşenil Şamlıoğlu


Share Paylaş


Tavsiye et


Meslek: Sinema - Tiyatro

Ayşenil Şamlıoğlu Yazıcıya Gönder
1956 yılında İstanbul'da doğdu. 1974 yılında İstanbul Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Fakültesi'ne girdi. Öğrenimini yarıda bırakarak, Almanya'ya gitti ve Frankfurt'ta dil eğitimi aldı. Tiyatro ile ilgilendi. Amatör tiyatro topluluklarıyla çalışmalara katıldı. Türkiye'ye döndükten sonra ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nde eğitim gördü. İkinci kez eğitimini yarıda bırakarak Anadolu Ajansı'nda bir yıl süreyle çalıştı. Özel bir reklam ajansında çizimle ilgilendi. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı, Tiyatro Bölümü'nü bitirdi. 1982 yılında Adana Devlet Tiyatrosu'nda oyuncu ve yönetmen yardımcısı olarak göreve başladı.

1988 - 1989 yıllarında Hacettepe Üniversitesi'nde tiyatro dersleri verdi. Bir dönem Devlet Tiyatroları Genel Sekreterliği görevinde bulundu. "Yol Arkadaşım" dizisinde canlandırdığı Hafize karakteri ile tanındı. İstanbul Şehir Tiyatroları'nda ve Semaver Kumpanya gibi özel tiyatro topluluklarıyla da çalıştı. Yönetmenlikle oyunculuğu bir arada yürüttü. 29 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevine getirildi.

Yönettiği bazı oyunlar
Bana Mastikayı Çalsana
Dünyanın Ortasında Bir Yer
Altona Mahpusları
Süleyman ve Öbürsüler
Gayri Resmi Hürrem
Aslan Asker Şvayk
Pazartesi Perşembe
Ben Feurbach
Eşek Arıları
Ödülleri
1988, Afife Jale filminde Kınar Hanım rolü ile Sanat Kurumu'nun En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü
1997, Benimkinin Adı Regine (Pierre Ray), Sanat Kurumu Yılın Yönetmeni Ödülü
1998, Kozalar (Adalet Ağaoğlu), İsmet Küntay En İyi Reji Ödülü
1998, Ölüler Konuşmak İster (Melih Cevdet Anday), İsmet Küntay En İyi Reji Ödülü 2000, Pazartesi Perşembe (Musahipzade Celal), İsmet Küntay En İyi Reji ödülü
2000, Pazartesi Perşembe (Musahipzade Celal), Çırağan Lions Kulübü - Türkan Kahramankaptan En İyi Yapım ödülü
2000, Pazartesi Perşembe (Musahipzade Celal), Sanat Kurumu En İyi Yapım ödülü
2000, Pazartesi Perşembe (Musahipzade Celal), Eleştirmenler Birliği En iyi Reji Ödülü
2000, İstanbul Şehir Tiyatroları, Gayrı Resmi Hürrem (Özen Yula), Afife En Başarılı Yönetmen Ödülü

Filmografi
Prenses Uykusu - 2010
Ah Kalbim - 2009
Ay Lav Yu - 2009
Meleğin Sırları - 2008
Yol Arkadaşım - 2008
Fikrimin İnce Gülü - 2007
Sınav - 2006
Kabuslar Evi: Gece Gelen Arkadaşlar - 2006
İlk Aşkım - 2006
Taşların Sırrı - 2006
Doktorlar - 2006
Nefes Nefese - 2005
Avrupa Yakası - 2004
İnşaat - 2003
O da Beni Seviyor - 2001
Bizim Evin Halleri - 2000
Kaçıklık Diploması - 1998
Ferhunde Hanımlar - 1993